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Provence, France

 

Provence, France

Because September means harvest time and this since my childhood.

So, this is the time to cut grapes. In Provence and especially at home in the meridional Côtes du Rhône, this year the harvest sounds exellent. Great grapes, lovely colours, high sugar levels, and great quantities, for a great vintage this year.

In family, this is also time yo taste different wines, founds in a tricky way. We managed to discover : Resistance. A wine that I think may be difficult to find in the United Kingdom. « Resistance » it was then, pretty specific as no sulfites added.

A eally good Côtes du Rhône, even from a massive negociant. Not a very known wine and so the only notes I found are these and only for 2014 vintage. >> Resistance

A nice red colour, typic from Rhone valley, dark  and almost violet. AReally lovely on the nose  with smells of very ripe dark cherries. A taste light and sweet, but almost fresh. Great aromas of fresh red fruits pretty nice to get during this mid season time.

Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre, so much from where I come from.

My little sister wanted to eat her « soupe au pistou », so we tasted this wine with it.

Actually it can even go better with winter dishes, pastas, but also meats like lamb and chicken.

Pretty hard to get and take into account what is this magnificent region of France. So much to taste in so little time. I cannot wait to discover the next vintage, probably by wondering around later on this year, just before the primeurs.

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Provence, France

Parce que Septembre rime avec vendanges et ce depuis ma plus tendre enfance.

Viens donc le temps de couper le raisin. En Provence, et plus précisément à la maison,  dans les Côtes du Rhône méridional, cette année la récolte s’est présentée comme excellente. Des beaux raisins, de belles couleurs, du degré en perspective et des bons kilos, pour un bon millésime cette année.

En famille c’est aussi le moment de déguster des vins différents, trouvés de manière incongrue. Nous avons donc pu déguster : résistance. Un vin qui à mon avis au Royaume Uni serait introuvable. « Résistance » donc, un Côtes du Rhône assez spécifique car sans sulfites ajoutés.

Un très bon Côtes du Rhône, bien que d’une maison assez imposante. Pas un  vin très répandu,  et les seules notes trouvés sont pour le 2014: >>Resistance

Une jolie robe de typicité rhodanienne, sombre et presque violette. Un nez très sympa et agréable de cerise bien mure. Une bouche légère et agréable, limite frais. Des bons arômes de fruits rouges qui plaisent particulièrement pendant cette mi saison.

Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre, tellement de chez nous.

La petite sœur voulait manger sa soupe au pistou, donc nous avons dégusté ce vin avec ça !
Néanmoins, il serait parfait avec des plats d’hiver, des pâtes, mais aussi tout ce qui est volailles, agneaux et viandes de cet acabit.

Toujours difficile de se rendre compte de tout ce qui fait cette belle région. Tellement à déguster en si peu de temps. Hâte de découvrir le nouveau millésime, probablement en allant se promener un peu plus tard cette année juste avant les primeurs.

 

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