Bars and Restaurants · wine

European Young Sommeliers Cup, London

>>kensingtonclosehotel

European Young Sommeliers Cup, Kensington Close Hotel, London, United Kingdom

Monday 10 th of October 2016, after two days of intensive tests and an open Grand Finale, the young Nina Jensen, 26, from Denmark won the competition.

I was attending the Grand Finale, with tasks that Mr Gerard Basset, OBE, MW, MS explained to these young sommeliers.  The last tas kwas pooring champagne in 18 glasses. Lovely to see the virtuosity acheived by the candidates.

After the Finale, we all joined  an aperitif and gala dinner. For the occasion, my friend « Mademoiselle Cha »  was there, to take pictrures and what not a post about the event. Some People from Cépages the wine bistrot were there too to enjoy this magnificient evening. All the food prepared by Michelin starred chef Alyn Williams.

Wines were decided by Chateaux and Domaine Castel, hosting the event as well. We had the chance to taste Clos des Orfeuilles Starters, Château Ferrande 14 with the second starter, and then, main course and Cheeses were lovely paired with Château Montlabert, Saint Emilion grand cru and Château Beychevelle 2008, Saint Julien.

>chateauxetdomainesCastel

>Orfeuilles

Ferrande

 

Just one of my favourite wine ! Château Beychevelle is just a fantastic wine.

Quick overview : >>Beychevelle

The Domain is on 250 hectares. 90 hectares with vines aged around 30 years old. Cabernet Sauvignon is the King here, taking place for more than 60 % of the vine surface, then Merlot for a third and a bit of Cabertnet Franc and Petit Verdot.

At my table, we had some 2008 :

Cabernet Sauvignon 48%, Merlot 47% Cabernet Franc 5%

Aromas of red fruits, blackcurrant, spices, elegant and powerful. Perfect with the tender piece of beef we had.

Desserts were of course paired with a nice Sauternes.

An amazing evening, full of joy.

Congratulations again to Nina Jensen, the competition was difficult, and she manage dit really well.

 

European Young Sommeliers Cup, Kensington Close Hotel, London, United Kingdom

Lundi 16 octobre 2016, après 2 journées de tests intensifs et une finale avec public, la jeune Nina Jensen, 26 ans, originaire du Danemark a gagné la compétition.

Je suis resté pour le Grand Final, avec des taches que M Gerard Basset, OBE, MW, MS a expliqué à chacun des participants, jeunes sommeliers de toute l’Europe. La dernière tache demandée était de répartir en 18 verres égaux un magnum de champagne. Absolument magnifique de voir la virtuosité avec laquelle les jeunes sommeliers complétaient cette tache.

Après la finale, nous avons tous rejoins nos convives pour un apéritif suivi d’un diner de Gala. Pour cette occasion, mon amie « Mademoiselle Cha » était conviée, afin de prendre quelques photos les partager et pourquoi pas écrire un petit post. Quelques personnes également du Bistrot Cépages étaient aussi présentes pour apprécier cet évènement. De même des professionnels du vins étaient également conviés. Toute la nourriture était préparée par le chef étoilé Alyn Williams.

Les vins étaient choisis par Chateaux and Domaine Castel, qui également organisé la soirée et la compétition. nous avons pu dégiuster Clos des Orfeuilles avec les entrées, ainsi que Château Ferrande 14 avec la deuxieme entrée. Et ensuite, le plat principal et le fromage furent tellement bien assortis avec Château Montlabert, Saint Emilion grand cru et Château Beychevelle 2008, Saint Julien.>

chateauxetdomainesCastel

Orfeuilles

Ferrande

Simplement un de mes vins favoris! Château Beychevelle est tellement fantastique

Quick overview : >>Beychevelle

Le domaine est de 250 hectares. 90 hectares avec un vignoble âgé d’une trentaine d’années. Le Cabernet Sauvignon est le roi ici avec près de 60 % de la surface plantée, puis Merlot pour un tiers, et un peu de Cabernet Franc et de Petit Verdot.

A ma table, nous avions du 2008

Cabernet Sauvignon 48%, Merlot 47% Cabernet Franc 5%

Le 2008 exprime des arômes de fruits rouges, de cassis et d’épices, à la fois élégant et puissant. Parfait avec la joue de bœuf que nous avions.

Les desserts étaient bien sur mariés avec un joli Sauternes.

Une très bonne soirée, pleine de joie.

Bravo encore à Nina Jensen, la compétition fut rude, et elle s’en est très bien sorti.

 

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