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Christmas, Provence, France

Took me ages to post about Christmas!

Because, lot of food, drinks, and food again. And especially, when it is gone, it is pretty hard to think about eating and drinking again. Many people are doing or trying Dry January… So point about writing about Christmas is difficult.

However, I was back home for Christmas, meaning South of France, meaning Cotes du Rhone!

How fantastic this is!

Overview of the drinks!

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Panicaut Plan de Dieu : >> Panicaut
Perfect for Main Course as a strong bodies wine. Perfect then with Christmas Turkey.

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> Clematis

Grenache Blanc, Bourboulenc.
White wine perfect for aperitive! lovely wine, no many bottles left, so go for it!

 

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> Clairette de Die MUST Bio

All about it on their website
100 % Small grape White Muscat
“Selection of one parcel coming from one of the most sunny hills of the appellation. This stony hill  of «la Roustière» gives an exceptional maturity and complexity to the Muscat grape.

Made according the Methode Dioise Ancestrale.  After pressing, the must ferments at low temperature, then this half-fermented must is bottled. The fermentation goes on from the sugar of the grapes, thus giving a natural sweet and sparkling wine.

Eyes : A golden colour, very fine and elegant bubbles.
Bouquet : Powerful, exceptional concentration of aromas ; muscat, exotic fruits, honey, spices, and antiquated wax aromas…
Palate : Excellent harmony with the olfactory aromas, very length in mouth.
Food pairing : For aperitifs deserts, chocolate and foie gras.
Advices : To be served between 4 & 6°c ;  ageing in cellar until 2 years.”

I have family coming from Die, sure I will visit pretty quickly !

>> Clairette de Die

 

Ça m’a pris du temps d’écrire sur Noël!

Parce que tellement de nourriture, de boissons, re nourriture, re alcool… et surtout quand Noël est passé, ça devaient compliqué d’en reparler et surtout de reparler de manger et boire. Beauoup de personnes font ou essayent de faire le DRY january… Donc il est encore plus difficile de parler des excès de Noël.

Cependant, j’étais de retour à la maison pour Noel, ce qui veut dire Sud de la France, ce qui veut dire, Cotes du Rhône!

Super donc d’être de retour!

Petit récapitulatif de ce qui a pu être dégusté :

Panicaut Plan de Dieu : >> Panicaut
parfait pour le plat principal, car un vin avec pas mal de corps, très bien avec la dinde de Noël.

> Clematis

Grenache Blanc, Bourboulenc.
Vin Blanc, parfait pour l’apéritif, vin super bon et pas beaucoup de bouteilles restantes.

> Clairette de Die MUST Bio

Tout est bien indiqué sur leur site internet, je n’en rajouterai pas :

“Cépage Muscat à petits grains
Sélection parcellaire issue d’un des coteaux les plus ensoleillés de l’appellation. Le coteaux caillouteux de la Roustière apporte surmaturité et complexité inégalées au Cépage Muscat.

Vinification et  Maturation
Elaborée en Méthode Dioise Ancestrale. Après pressurage, les moûts fermentent à très basses température, puis ce moût mi-fermenté est mis en bouteille. La fermentation se poursuit à partir du sucre de raisin donnant un vin naturellement doux et effervescent

Dégustation :
A l’œil :
Une robe dorée, une bulle très fine, présence d’un cordon de mousse.
Au nez : Une puissance, une concentration inégalables, des notes de muscats, de fruits exotiques, de cire patinée, de miel et d’épices.
Au palais : Une continuité des arômes olfactifs avec une longueur en bouche d’une puissance extrême.
Accords : Pour vos apéritifs, desserts, chocolats et foie gras.
Conseils : Service entre 4 et 6°c ; vieillissement  en cave jusqu’à  2 an

J’ai de la famille sur Die, à peu près certaine que je vais y faire assez rapidement.

>> Clairette de Die

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