wine

Grands Crus, tasting

Grands Crus
Always great to taste Grands Crus! Even better to have a proper class about these wines.
The idea here was mainly to taste Grands crus and to try to figure out the vintage, right or left bank and what grape variety was/were in.
Pretty good idea especially on a friday afternoon.
Lafont Rochet – Saint Estephe 2011
4 eme cru classé since 1855
41 hectares of vines
Mainly Cab sauv in this blend, strong and shinny wine. Very good tasting. Ready to drink and to enjoy!
just waouh !
Pedesclaux – Pauillac 2013
5 eme cru classé
46 Hectares, but 44 in Pauillac, and 2 in haut Medoc
almost 47/48 % of Cabernet sauvignon and merlot. A bit of Petit Verdot and Cabernet Franc to complete the blend.
Silky robe, very good wine. Still young, but a great wine for this 2013 vintage, pretty difficult to manage for some.
Grand Mayne – Saint Emilion Grand Cru 2014
first vintage with Louis Mitjaville taking care of it
75%, 22%, 3% , only 17 hectare, and everything is harvested manually
I did not keep any record of this tasting, I was probably talking with my colleagues on the side. As I really liked the Pedesclaux, but people struggled to like it.
Grand Mayne is said to be a powerful and dense wine, with a solid palate tannique but non overstrong
Malartic Lagraviere – Pessac Leognac 2014
Grand Cru
41 hectares ( and some hactares in White wine only)
I really like the fact that the family owning the property takes really good care of it and of the wines. The way the vineyard is worked is careful with environment (Agrocert certified) .
Pretty good wine, and more than everything it is a complex wine, but suttle, and therefore great to enjoy even when stlightly young.
La réserve de Malartic – Pessac 2015
second wine, pretty elegant
I would say, it used to be called : le Sillage,, and I am rather happy they changed the name !
Lovely wine, one of my favourite, to drink without any food…
Grands Crus
C’est toujours un plaisir de déguster des Grands crus! encore mieux d’avoir accès à un vrai cours gratuit pour percevoir encore plus en détails.
L’idée étant de les déguster et essayer à l’aveugle de trouver le millésime, savoir s’ils étaient Rive gauche ou droite et enfin essayer de trouver les cépages majoritaires.
Une super idée, surtout un vendredi après midi!
Lafont Rochet – Saint Estephe 2011
4 eme cru classé depuis1855
41 hectares
Surtout du cabernet Sauvignon dans cet assemblage, puissant et très brillant. Très bonne dégustation.
Presque prêt à boire et à apprécier!
juste waouh !
Pedesclaux – Pauillac 2013
5 eme cru classé
46 Hectares, mais 44 en Pauillac, et 2 en haut Medoc
presque 47/48 % de Cabernet sauvignon et merlot. Un peu de Petit Verdot et de Cabernet Franc pour compléter l’assemblage.
Robe soyeuse, très bon vin. Encore très/trop jeune, mais un bel assemblage pour cette difficile année 2013. exceptionnellement difficile à travailler.
Grand Mayne – Saint Emilion Grand Cru 2014
Premier Millésime avec Louis Mitjaville qui conseille
75%, 22%, 3% ,seulement 17 hectares, et vendanges manuelles
je n’ai pas gardé de notes de cette dégustation, probablement trop occupée à discuter avec mes collègues concernant notamment le vin précédent que j’ai vraiment aimé mais que certaines personnes avaient plus de difficultés.
Il est dit que Grand Mayne est un vin très dense et intense, avec un palais tannique sans etre trop fort. Voilà, chacun se fera sa petite opinion.
Malartic Lagraviere – Pessac Leognac 2014
Grand Cru
41 hectares (et quelques hectares de Blanc uniquement)
J’ai vraiment apprécié le fait que la famille qui est propriétaire prend un soin délicat avec celle ci et avec les vins. Le vignoble est certifié par Agrocert dnas une démarche de viticulture plus proche de l’environnement.
Un assez bon vin, complexe et délicat, malgré le fait qu’il soit encore jeune.
La réserve de Malartic – Pessac 2015
Deuxieme vin, très délicat
il s’appelait avant : le Sillage, très heureuse que le nom ait été modifié!!
Très bon vin, sympathique et agréable!
un de mes favoris, à boire même tout seul

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